Let op, opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Uit de oude doos

Een verhaal uit de oude doos van Coby Sneller
 

Ja wat zal ik vertellen,ik ben begonnen met een goudvissenkom iets wat ik nu dus nooit meer zou doen. Daarna een klein aquarium zo`n achtkantige weet je wel? Op dat moment ben ik overgestapt op tropische visjes maar ja het bloed kruipt waar het niet gaan,en er moest een iets grotere bak komen. Na lang zeuren kreeg ik mijn zin,een bak van 100 bij 40 bij 30 cm. Voedingsbodem erin grind en planten en na een paar weken de visjes,veel te veel vis natuurlijk!!!!!!!!!!

Toch ging het wonder boven wonder lang goed de vissen deden het goed en de planten ook,alleen veel te veel er in bezig want geduld is een schone zaak. Tot na een tijdje ik thuis kwam en mijn zoon in paniek de planten er uit aan het halen was en de vissen aan het vangen. Bodem gescheurd helemaal van links naar rechts,waarschijnlijk niet helemaal waterpas gestaan. Jankend ben ik aan het puinruimen gegaan. Wat een ellende bak geleend bij de winkel vissen en planten erin en wat doe je dan? Laten maken of een andere aanschaffen? Het werd dus een andere bak een panorama van 100 bij 40 bij 40 cm.

Tot ik bij Bert-Jan kwam en een folder zag liggen van AV MRC er werden cursussen gegeven in aquarium houden Yes dat was het dus. Cursus met goed gevolg afgelegd en als eerste heb ik de voedingsbodem eruit gehaald en na de eerste keuring het grind vervangen door zand. In de loop der jaren heb ik heel wat bijgeleerd en mezelf veel geld bespaard en………………. Geduld leren hebben. Ook verschillende prijzen gewonnen waar ik trots op ben,want het betekent dat je goed voor je dieren en je planten bent. Pas geleden ging deze panoramabak aan het lekken kleine druppeltjes wel eens waar maar toch dit was niet goed. Piet is komen kijken en wat blijkt de bak was uit zijn verband aan het raken alle kit van het trekglas was los aan het laten. Wat doe je dan opnieuw laten lijmen of een ander aquarium kopen?

Albert zei ga maar voor een andere kijken ik ben nu het vertrouwen kwijt. Ja zei ik maar als het dan toch moet wil ik hem iets langer dieper en hoger. En zo is het gebeurd,deze bak is nu 1.20 bij 60 bij 50 cm. Drie weken geleden is hij ingericht en hij draait als een tierelier geweldig trots ben ik er op. Ik had alleen nog een inschattingsfoutje gemaakt had zilverzand gebruikt wat uiteraard te licht van kleur en gewicht was. Kardinalen die zich verstopte bijlzalmen die in het midden zwommen,nee dit was niet de bedoeling. Dus een hoop werk gehad om het zilverzand eruit te zuigen weer 50kg zand te wassen,nu heb ik voegzand gebruikt veel mooier van kleur en makkelijker om vuil af te zuigen.
En wat denk je alle kardinalen kwamen weer te voorschijn bijlzalmen gingen boven zwemmen al hangen ze ook graag onder de valisneria wel zo veilig. De vuurgarnaaltjes wandelen vol vertrouwen door heel de bak en ik heb een paar visjes bij Bert-Jan bijgekocht. Een groepje sherrybarbeeltjes 7 stuks ook zij laten de garnalen goed met rust. Dus je ziet dat je na een moeizame leerschool toch niet meer zo impulsief koopt,er kan nog wel iets van vissen bij want de inhoud is nu 200 liter meer maar Ik moet eerst vissen vinden die mijn garnalen met rust laten dus geduld…………………

En nu maar eens kijken bij de volgende keuring wat ik nog kan verbeteren,we zullen zien. Zo zie je maar je bent nooit te oud om te leren en ik weet zeker dat mijn vader van wie ik deze hobby heb overgenomen trots op me zou zijn als hij dit nog had kunnen meemaken. Waarschijnlijk ben je met deze hobby nooit uitgeleerd,maar dat maakt het extra boeiend om te doen. Bedankt aan degene die me met raad en daad bij gestaan hebben ik hoop dat ik als lid anderen ook kan gaan helpen zodat nieuwe leden over een aantal jaren ook een stukje kunnen schrijven UIT DE OUDE DOOS!!!!!!!!!!!!!

 

Wg Coby Sneller