Let op, opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

11 Mei verslag contactavond

Regenboogvissen Gilbert Maebe

 

Op 11 mei was Gilbert Maebe onze gast op de maandelijkse clubavond. Na de gebruikelijke mededelingen vertelde Gilbert ons over de regenboogvissen. Deze komen voor in nieuw Guinea en Australie en nog wat omliggende eilanden. Vroeger waren deze gebieden met elkaar verbonden geweest. Dit betekent dus dat de regenboogvissen op plekken voorkomen die na vele jaren ver uit elkaar liggen.

Gilbert liet via vele foto`s zien op welke plaatsen de verschillende varianten voorkomen. De rivieren en de kreken kwamen voorbij. Ook de meren waar deze vissen voor komen. Opvallend is dat de vissen in de rustige wateren,zoals meren,hoger gebouwd zijn. Dat de vissen in de, vooral sterk stromende rivieren lager en slanker gebouwd zijn. Wat mij opviel was,dat de vissen van de rustigere wateren feller en intensiever gekleurd zijn. Gilbert vertelde over zijn aanraking met de regenboogvissen,begin jaren 80 van de vorige eeuw. Over de eerste importen van eieren in die tijd. Door de nieuwe regelgeving in Australie hede ten dagen is het zo goed als onmogelijk om nog eieren te importeren.

 

Dit heeft als gevolg dat veel soorten van de regenboogvissen niet meer beschikbaar zijn voor de hobby. Er zijn nog wat oude stammen,maar die lijden nu onder degeneratie na vele generaties kweken. Ook op de vindplaatsen zelf ontstaan er veel problemen. Het uitzetten van,commercieel interessante vissen heeft zijn weerslag. Gilbert deed verslag van de vele reizen die hij heeft gemaakt naar de gebieden waar de regenboogvissen hu habitat hebben. Er is nog veel te ontdekken,wat hij op volgende reizen wil gaan doen. Verder vertelde hij over kweek van deze vissen. Gilbert en ook je maat,bedankt voor deze voordracht.

WG Rob van Erkel