Let op, opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

Verslag contactavond van 14-12-2009

Spreker Jan de Wit

 

Deze avond werd geopend door Piet de Leeuw met de maandelijkse mededelingen.We hebben nu opslagruimte voor een gedeelte van onze bieb zodat sommige boeken weer beschikbaar worden voor onze leden.De spreker van vanavond is Jan de Wit,met als onderwerp het vermeerderen van
aquariumplanten.Jan kwam goed beslagen ten ijs,met een zelfgemaakte powerpointpresentatie ipv dia`s.Wanneer men planten wil vermeerderen op droogcultuur kan men het beste vijveraarde gebruiken, daar zit klei in en houd goed vocht vast. Daarbovenop gewassen maaszand. Laat nooit de bakjes uitdrogen en zorg voor een goede ventilatie.Gebruik de oksels van de planten en snij de rest van de steel eraf zoals ook de blaadjes deze kunnen anders gaan rotten.


Crypto`s kunnen we vermeerderen met de wortelstokken en de uitlopers.Dan zijn er ook planten die adventief vermeerderen dit wil zeggen dat de jonge plantjes op de bladeren komen en zich voeden met de moederplant.Nooit de jonge planten te snel van de moederplant halen dit is funest.
Hetzelfde geldt voor de vallisneria die uitlopers onder de grond maakt.Dan hebben we nog de Eichhornia Azurea, een plant die we goed in de gaten moeten houden.Wanneer hij in de buurt van het wateroppervlak komt gaan de bovenste bladeren lepelen dit kost je je plant.Op tijd snoeien dus.
Jan had heel wat werk verzet voor deze avond.Hij had verschillende bakjes bij met planten die hij zelf gekweekt had.Op deze manier kun je dus veel geld besparen, het kost alleen tijd en veel geduld.
Jan bedankt voor je presentatie. 18 Januari hebben we weer onze jaarvergadering wij hopen dat veel leden hierbij aanwezig kunnen zijn zodat jullie je stem kunnen laten spreken, Het bestuur van AV MRC wenst iedereen een heel gezond 2010 en een goed aquariumjaar.
wg Coby Sneller