Let op, opent in een nieuw venster PDFPrintE-mail

16 Mei Uitstapje naar Aquabeek

 

 

 

 

Op zaterdag 16 mei organiseerde MRC een uitje naar Aquabeek te Handel. Ik was daar nog niet eerder geweest, en natuurlijk geeft juist het gezelschap van mede-aquarianen zo’n bezoekje iets extra’s. Voldoende reden om mee te gaan dus.Het verzamelpunt was bij Piet de Leeuw. Als nieuwe inwoner van Breda moest ik even zoeken, maar met twee grote regentonnen op het dak kon ik het niet missen. Nadat ons gezelschap compleet was en Piets bak en vijver uitvoerig bewonderd had, vertrokken we in twee auto’s richting Handel. Peter had weliswaar de nieuwste bolide, maar Piet beschikte over een TomTom en mocht dus toch voorop rijden. Ik koos eieren voor mijn geld en stapte bij Piet in.Het was een mooie dag en geen vervelende rit. Peter volgde Piet netjes en aldus reden we na een uurtje een erf op. Handig zo’n TomTom, de techniek staat toch voor niets. Internet is ook al zo’n mooie uitvinding. Maar als een bedrijf na een verhuizing zijn site niet aanpast, ben je nog nergens. Alhoewel, nergens, we waren wel degelijk ergens, en zelfs bij een kweker. Maar met aquariumvisjes had de beste man weinig van doen, hij kweekte namelijk varkentjes. Nee, geen Koikarpers, maar die flaporen met zo’n krulstaartje. Toegegeven, ik heb ook wel belangstelling voor varkentjes, maar wat dat betreft kom ik ruimschoots aan mijn trekken in de supermarkt. Hoe dan ook niet getreurd, na enig beraadslagen kwamen we kort daarna alsnog bij Aquabeek.

 

 Rien van Beek de eigenaar, heette ons hartelijk welkom. Na een kopje koffie startte hij een rondleiding, te beginnen bij de vijverafdeling. Windes, goudvissen, steuren, van klein tot groot, je kunt het er krijgen. Heel mooi allemaal, maar daarvoor kwamen de meeste van ons niet.Het duurde dan ook niet lang of wij betraden de ruime en royaal verwarmde kweekruimte voor de exoten. Rien moest nu zijn andere klanten gaan helpen, en gaandeweg splitste ons groepje zich op, al naargelang ieders belangstelling. Zo kwam iedereen ogen tekort. Dat Aquabeek gespecialiseerd is in cichlides, was wel te merken, die waren behoorlijk in de meerderheid. Van de hele kleintjes tot de ware reuzen, bakken vol cichlides. En naast de gangbare karperzalmpjes, barbeeltjes en wat dies meer zij, vielen ook enkele rariteiten te bewonderen. Zo zag ik nog niet eerder zoetwaterkogelvissen van zo’n 40 cm. Alle mij bekende Boraras-soorten waren aanwezig, en een Trichopsis schalleri zie je ook niet vaak. Wist u trouwens dat Procambarus clarkii het met een soort van wc-borstels doet?

 

 

Voor allen eindigde de route bij het hekje van het afgesloten deel. Mogelijk waren hier de vissen gehuisvest die meer privacy nodig hebben bij de kweekwerkzaamheden. Het hekje was en bleef dicht. Maar ach, inmiddels dreigden de eersten van ons team te bezwijken aan de tropische temperaturen, dus één voor één zochten wij de zithoek op om af te koelen met een frisse koffie. Onderwijl konden we daar arowana’s en roggen bekijken, die gehuisvest waren in een flinke bak die maar moeilijk in de meeste huiskamers zou passen.Nadat enkelen van ons hun nieuwe aanwinsten hadden afgerekend, kwam ten slotte toch het moment om te vertrekken. Piet bedankte Rien namens MRC voor zijn tijd en overhandigde hierbij een flesje wijn. Hij deed dit heel netjes hoor, Rien beloonde deze geste dan ook subiet met wat mooie artikelen voor de prijzenpot van onze loterij.Vooral lekkere hapjes voor onze vissen deelde hij gul uit.Van lekkere hapjes genoten wij zelf even later ook in de gezellige ambiance van een snelweg tankstation. 

 

 

Aldaar besloten we eensgezind Coenen in Best ook maar met een bezoekje te vereren, dat lag immers toch zo’n beetje op de weg naar huis. Zo gezegd zo gedaan. Ik was daar lang niet geweest en zag er wel naar uit. Ik herinnerde me dat het een mooie en goed gesorteerde zaak was, met vaak ook wel iets bijzonders. En inderdaad, ik ontwaarde er een koppel Belontia signata, de cichlide onder de labyrinten. Misschien iets voor een volgende bak. Nog een aardig nieuwtje, speciaal voor de liefhebbers van garnalen, is Limnopilos naiyanetri (€5,95). Dit is een miniscuul krabbetje dat rustig zijn gang gaat langs de wanden en tussen het mos. Wat ik me van Coenen ook herinnerde, waren de dure planten. Mijn geheugen loog niet: € 9,95 voor een Cryptocoryne crispatula balansae is toch moeilijk een koopje te noemen. Korte tijd later begonnen we, min of meer verzadigd, aan het laatste deel van de rit, terug naar Breda.Vandaag was ik zelf nergens naar op zoek geweest, in mijn ene bakje is eigenlijk geen plaats voor veel nieuws. Maar kijken is een belangrijk deel van onze hobby, nietwaar. Al met al kijk ik terug op een leuk uitje.Tja, voor wie was deze excursie nou eigenlijk het aardigst? Hoewel enkelen van ons er niet in slaagden deze dag met lege handen af te sluiten, was het misschien wel Koos Sanders die het meest likkebaardend langs alle bakken liep: tijdens de heenreis had hij mij namelijk bekend momenteel niet over een bak te beschikken. Het glas lag al klaar, dat wel, maar hij kon dus nog alle kanten op… Hoe lang blijft Koos bakloos?

 

Vincent van Gils

 dscn9793.jpg - 637.98 Kb

dscn9796.jpg - 645.67 Kb

dscn9797.jpg - 659.18 Kb 

dscn9805.jpg - 631.38 Kb

dscn9813.jpg - 760.92 Kb

dscn9815.jpg - 734.97 Kb

dscn9821.jpg - 746.93 Kb

dscn9823.jpg - 754.57 Kb

dscn9827.jpg - 737.79 Kb

dscn9834.jpg - 751.69 Kb